Basilikan kausi

Heinäkuu on tärkeää aikaa Saclàlla. Silloin kerätään suurin osa tuoreesta basilikasta. Sesonki alkaa kesäkuun lopulla ja loppuu myöhään syyskuussa, riippuen siitä, kuinka paljon aurinko ja sade ovat hellineet Piemonten aluetta Pohjois-Italiassa.

Basilika on yrttien kuningas. Me Saclàlla korjaamme tonneittain basilikasatoa vuosittain, jotta voimme valmistaa maukasta pestoa: Pesto alla Genovesea, Pesto alla Rucolaa, Pesto Rossoa, Pesto alle Melanzane Grigliatea.

Basilikakasvit ovat voimakkaasti tuoksuvia vihreitä lajikkeita, joissa on säväyttävä, raikas maku; päällimmäinen aromi on sitruunainen. Saclàn basilikapellot ovat unohtumaton näky – silmänkantamattomiin tuoretta basilikaa!

Siemenet istutetaan huhtikuussa, noin kaksi kuukautta ennen sadonkorjuuta. Sadonkorjuu tapahtuu aikaisin aamulla, ennen kuin auringosta tulee liian voimakas. Kasveja ei katkaista koskaan kokonaan, vaan niistä harvennetaan vain osa. Ne leikataan kahden viikon välein, ja pienimmät lehdet jätetään kasvamaan. Juuri korjattu basilikasato kohoaa korkeaksi pinoksi leikkuukoneen takaosassa, ennen kuin se viedään maatilalle puhdistamista ja laatikoihin pakkaamista varten. Lopulta basilikalaatikot päätyvät basilikan päämajaan Astiin.

 

Kun basilika saapuu perille Saclàlle, aikaa ei ole tuhlattavana, vaan basilikat käytetään 24 tunnin sisällä keräämisestä. Tästä syystä kastikkeen maku on niin syvä. Peston taika alkaa siitä, että basilikasta valitaan ja puhdistetaan parhaat lehdet. Tämän jälkeen lisätään pinjansiemenet, valkosipuli ja öljy sekä Grana Padano ja Pecorino Romano -juustot. Prosessi on hyvin yksinkertainen, mutta me Saclàlla suhtaudumme siihen intohimolla – juuri siksi pestomme pysyvät parhaalla paikalla useissa kaupoissa ympäri maailman.

Joten nauti. Ja muista, elämä on parempaa Saclà-pestokastikkeen kanssa