Tomaatit

Kaikki mitä pitää tietää tomaateista, auringon hedelmistä

The discovery of the tomato has represented for the history of eating something that is like the French Revolution for the development of the social conscience.

Luciano De Crescenzo

Tomaatin löytäminen

Tomaatin löytäminen voidaan jäljittää 1500-luvulle, jolloin espanjalaiset valloittajat nousivat maihin Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Tomaattikasvin (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) viljely oli itse asiassa jo esikolumbiaanisena aikana laajalle levinnyttä Meksikossa ja Perussa: atsteekkien ja inkojen voidaan sanoa olevan ensimmäisiä tomaatin viljelijöitä.

Huolimatta siitä, että uudessa maailmassa tomaatti oli osa paikallisten ihmisten päivittäistä ruokavaliota, Eurooppaan tomaatti tuotiin ainoastaan koristekasviksi.

 

Tomaatin menestystarina vuosisatojen saatossa

Vielä 1600-luvun alussa, lähes vuosisata tomaatin löytämisen jälkeen, tomaattia ei Euroopassa pidetty syötävänä vihanneksena. Vahvasti uskottiin, että tomaatti, kuten muutkin koisokasvit, oli myrkyllinen. Tomaattia tutkittiin lähinnä lääketieteellisissä kokeissa. Italia muodosti poikkeuksen: jo 1500-luvulla Italiassa nautittiin tomaatteja paistettuna öljyssä ja suolassa. 1600-luvun lopulla ensimmäiset tomaattipohjaiset reseptit kehitettiin Napolin alueella, mutta kuuluisat keittiömestarit eivät niistä välittäneet.

Tomaatin viljely syötäväksi yleistyi vasta 1700-luvun loppupuolella, erityisesti Etelä-Ranskassa ja Italiassa. Ranskassa tomaattia nautittiin lähinnä kuninkaan hovissa, Italiassa tomaatista tuli osa köyhän väen perusravintoa. Vuonna 1762 tomaatin säilöntätapa vakiintui. Lazzaro Spallanzani huomasi tutkimuksissaan, että jos tomaatin keittää ja laittaa suljettuun astiaan, sen maku ei muutu tai mene pilalle.

1800-luvulta lähtien tomaatin viljely siirtyi leudomman ilmaston alueille Euroopassa (Etelä-Italia, Etelä-Ranska ja Espanja) ja sitä alettiin viedä pohjoiseen, jossa se ei enää säilynyt kalliina muutamien ihmisten etuoikeutena.

 

Rakkauden hedelmä

1500- ja 1600-luvuilla tomaatilla uskottiin olevan vaikutuksia rakkauselämään. Tästä juontaa juurensa nimi rakkauden omena, joka uudesta maailmasta saapuneelle kasville aikanaan annettiin: love apple englanniksi, pomme d’amour ranskaksi, Libesapfel saksaksi and pomo d’oro italiaksi. Ranskassa miehillä oli tapana ojentaa tomaattikasvi naiselle kiintymyksen osoituksena. Kuulu kirjailija Manuel Vascquez Montalban kirjoitti aikanaan: ”Ei sotaa, vaan leipää ja tomaatteja […] Aina ja kaikkialla”.

Tänä päivänä italian kieltä lukuun ottamatta nämä vanhat ilmaukset on vaihdettu; uusi nimi on johdettu alkuperäisestä atsteekkien ilmauksesta tomatl.

Tomaatti päivässä…

Tomaatti on terveyden liittolainen.

Ravintoasiantuntijoiden mukaan tomaatti on erittäin tärkeä osa ruokavaliota: vähärasvainen, sisältää paljon vitamiineja ja mineraalisuoloja sekä toimii antioksidanttina vaikuttaen edistävästi sydämen ja verisuonien toimintaan.

Tomaatti on keveytensä, mineraaliensa, makunsa sekä ravintoarvojensa takia omiaan takaamaan hyvän ravintotasapainon. Samalla sen puhdistava ja elvyttävä vaikutus tekee siitä olennaisen tekijän terveyden kannalta.

Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeniä, luonnon omaa voimakasta antioksidanttia, joka antaa hedelmälle sen punaisen värin. Lykopeenin ansiosta solut pystyvät suojautumaan paremmin ulkoisia tekijöitä vastaan, jotka saattavat aiheuttaa monia sairauksia tai ongelmia, kuten sepelvaltimotautia ja ruoansulatus- tai suolistovaivoja. Lykopeeni auttaa myös suojaamaan ihoa säteilyltä, joka saattaa aiheuttaa ihon ikääntymistä ja ihosairauksia.

 

Tomaatin ravintoarvot

Tomaatissa on vain vähän kaloreita (16kcal/100g) johtuen sen korkeasta vesipitoisuudesta, ja tästä syystä se sopii hyvin osaksi painonhallintaruokavaliota.
Tomaatissa on paljon vitamiineja: sen punainen väri osoittaa, että siinä on paljon lykopeenia, luonnollista antioksidanttia, jonka terveysvaikutukset tulevat esiin kypsennettäessä sekä beetakaroteenia, joka edesauttaa ruskettumisen kannalta tärkeän melaniinin tuotantoa.

100 g tuoretta tomaattia sisältää keskimäärin:
• 93% vettä
• 2,9% hiilihydraattia
• 0,2% rasvaa
• 1% proteiinia
• 1,8% kuitua