Paprikat

Kirkkaat värit, mehukas koostumus ja houkutteleva tuoksu ja maku tekevät paprikasta keittiön suosikkiraaka-aineen.

Paprika on matalakalorinen ja sisältää runsaasti mineraaleja sekä vitamiineja. Erityisesti C-vitamiinia paprika sisältää enemmän kuin appelsiini, sitruuna tai tomaatti. Varsinkin tuliset paprikalajikkeet ovat tunnettuja niiden ruoansulatusjärjestelmää parantavasta vaikutuksesta, kuten myös niiden verisuonia laajentavasta vaikutuksesta.

pepper1Paprika on todellinen luonnon lahja.

Perinnetarinoiden mukaan ensimmäisenä Eurooppaan saapunut paprikansukuinen kasvi oli chili. Kiitos tästä kuuluu Kristoffer Kolumbukselle, joka toi sen Isla Hispaniolalta vuonna 1493. Aluksi paprikoita, samoin kuin tomaatteja, käytettiin pöytäkoristeina juhlaillallisilla.
Kun joku viimein uskaltautui maistamaan hedelmää, hän havaitsi sen olevan aivan kuin jättikokoinen pippuri, peperone.

Paprikan viljely aloitettiin Euroopassa vuoden 1700 tienoilla, jossa se alun perin levisi lauhkean ilmaston Etelä-Provencessa. Piemontessa paprikoiden viljely kehittyi ensimmäiseksi Carmagnolan, Motta d´Astin, Cuneon ja Tanaro-laakson alueella.

Erityisesti Motta di Costigliolen ja Carmagnolan alueilla, joissa paikalliset viljelijät sovelsivat valikoivaa jalostusta ja luonnollisia viljelykeinoja, syntyi uusia lajikkeita.

pepper2

Tärkeimmät viljeltävät lajikkeet ovat:

Italiassa paprika kylvetään talvikaudella. Sadonkorjuu aloitetaan heinäkuussa ja se jatkuu lokakuun loppuun saakka. Hedelmät kerätään eri kypsyysasteisina, riippuen käyttötarkoituksesta: juuri kypsyneet syödään raakana ja käytetään teollisuudessa, kokonaan kypsät ripustetaan kuivattavaksi.

pepper3Tärkeimmät viljeltävät lajikkeet ovat:

  1. Quadrato d´Asti (Astin neliönmuotoinen paprika): paksu kuori, erinomainen syötäväksi raakana, täytettynä tai paahdettuna.
  2. Corno di bue (Häränsarvi-paprika): sarvenmuotoinen, ihanteellinen useimpiin käyttötarkoituksiin. Kiinteän hedelmänlihansa ansiosta lajike on hyvin suosittu teollisuudessa ja ravintoloissa.
  3. Trottola: pystynmuotoinen, tylpähkö tai kaareva pää. Trottola-lajike on monipuolinen ja ihanteellinen kaikkiin käyttötarkoituksiin.
  4. Tumaticot: pyöreä risteymälajike. Sen tiivis muoto ja paksu kärki tekevät siitä sopivan antipasto-annoksiin kuten myös korkealuokkaisten annosten valmistukseen (esimerkiksi hapanimeläpaprikoiden valmistukseen).
    Antipastojen ja pastakastikkeiden valmistuksessa Saclà käyttää useita paprikalajikkeita vaihdellen Quadrato d´Astista häränsarvilajikkeisiin.